Enel Group Weer aangevallen door Ransomware, Netwalker Eisen voor 1234.0238 Bitcoins

Volgens een update van Bleeping Computer wordt Enel, een in Italië gevestigd multinationaal energiebedrijf, opnieuw geconfronteerd met een ransomware-aanval. Nauwelijks vijf maanden nadat het bedrijf een Snake ransomware-aanval neutraliseerde, heeft een Netwalker nu zijn systemen aangevallen, waarbij hij aanriep dat hij toegang had tot 5TB van Enel’s gegevens. Ze eisen 1234.0238 BTC (16,3 miljoen dollar op het moment van publicatie) als losgeld om de ontcijferingssleutels op te geven en de privacy van Enel’s gegevens te behouden.

Volgens het Bleeping computerrapport deelde de aanvaller eerst een losgeldbrief met hen; deze bleek afkomstig te zijn van een Netwalker die Enel’s gegevens had gecompromitteerd. Enel is met name een toonaangevend Fortune 500-bedrijf dat actief is in meer dan 40 landen, terwijl het aantal klanten van Enel meer dan 61 miljoen bedraagt.

Hoewel Enel nog geen commentaar heeft gegeven op de kwestie, hebben de aanvallers links gedeeld om te bevestigen dat ze de gegevens van de Enel-groep hebben gecompromitteerd. Tot nu toe heeft Enel nog niet gereageerd op Netwalker, een situatie die nu lijkt te leiden tot een verdubbeling van het losgeld. De aanvallers vragen nu om 1234.0238 BTC om Enel toegang te geven tot de decryptor; iets wat volgens hen gekocht moet worden.

Toch hebben de Netwalker-aanvallers met de Enel-groep gecommuniceerd via een recente post op Enel’s supportchat.

„Hallo, Enel. Wees niet bang om ons te schrijven. Morgen maken we een blogpost over je of gaan we op zoek naar goede handen voor je bestanden.“

Ondertussen hebben ze laten zien dat ze bereid zijn om Enel’s gegevens te lekken als er niet aan hun eisen wordt voldaan. De Netwalker heeft al een screenshot van Enel’s onversleutelde data vrijgegeven en dreigt deze openbaar te maken en verder te analyseren op ‚interessante dingen‘.

Naarmate de crypto-industrie groeit, hebben aanvallers een ‚favoriet‘ gevonden in privacy-munten zoals Monero, terwijl anderen niet voorbij Bitcoin gaan. De afgelopen maanden hebben meerdere kwaadwillende spelers losgeld geëist in BTC, een van de laatste aanvallen op het Argentijnse immigratiekantoor waar de hackers $4 miljoen eisten in BTC.